Etappes
Bron: https://www.touretappe.nl/tour-de-france-2025-parcours/route-tdf-2025/-Tour de France 2025: Het complete parcours
Le Grand Départ van de Tour de France is op zaterdag 5 juli in het noordwesten van Frankrijk. In de eerste week wacht de Mûr de Bretagne en in het verloop van de race staan er finishes op de Mont Ventoux en in Hautacam en La Plagne op de rol. Er zijn in totaal 44 tijdritkilometers, waarvan een kwart steil bergop gaat. De finale van de slotetappe in Parijs wordt getekend door een steil kasseiklimmetje.
Grote kans dat een sprinter voor het eerst sinds 2020 (Kristoff, in Nice) weer eens de eerste gele trui aantrekt. Helemaal vlak is de openingsetappe weliswaar niet, maar met nog geen 1.000 hoogtemeters is dit toch echt wel een buitenkans voor de snelle mannen. Zeker omdat de laatste heuvel, de Zwarteberg, op een slordige 45 kilometer van de finish in Lille ligt.
De 2e etappe ziet er dan weer goed uit voor de puncheurs. Na een glooiende tot heuvelachtige aanloop ronden de renners in de laatste 10 kilometer twee klimmetjes – 900 meter à 10,8% en 800 meter à 7,9% -, waarna de slotkilometer met een kleine 5% oploopt.
Het moet wel vreemd lopen wil de 3e etappe van de Tour van 2025 niet uitlopen op een massasprint. Van de eerste drie etappes is het, met 648 hoogtemeters, de vlakste. De enige hindernis stelt niet veel voor – 2,3 kilometer à 4,5% – en ligt ook nog eens ver van de streep.
In de 4e etappe fietsen de renners naar een uitdagende finale in Rouen en de 5e etappe wordt een overwegend vlakke tijdrit met start en finish in Caen. Vervolgens is de 6e etappe een afmattende heuvelrace met een punchy finish in Vire Normandie, waarna de 7e etappe van Saint Malo naar de steile Mûr de Bretagne gaat. Daar soleerde Van der Poel in 2021 op weergaloze wijze naar de gele trui.
Etappe 8 wordt een rit van Saint-Méen-le-Grand naar Laval, terwijl de 9e etappe over sprintersvriendelijke wegen van Chinon naar Châteauroux voert. Daar vierde Cavendish in 2021 zijn 32e Touretappezege.
Omdat de Franse nationale feestdag quatorze juillet op maandag valt, is er dan geen rustdag. In plaats daarvan eindigt de ‘eerste week’ met een stevige klauterrit in de Auvergne. De 10e etappe finisht in Le Mont-Dore, een plaats omgeven door uitgedoofde vulkanen.
Week 2
Daags na de eerste rustdag is het woord vermoedelijk aan de sprinters. De 11e etappe start en finisht in Toulouse en is overwegend vlak. In de dagen erop is het bikkelen geblazen in het hooggebergte – meer precies, de Pyreneeën. De 12e etappe begint nog rustig, maar finisht dan wel bergop in skiresort Hautacam. De dag erop staat er een klimtijdrit naar de extreem steile landingsbaan van het vliegveld in wintersportdorp Peyragudes op de rol. De 14e etappe gaat vervolgens naar Superbagnères, in de bergen boven Bagnères-de-Luchon, een knoert van een rit met een slordige 5.000 hoogtemeters.
De 15e etappe brengt de renners naar Carcassonne, waar bij de laatste twee gelegenheden om de winst werd gesprint (Jasper Philipsen, 2022; Mark Cavendish, 2021). Een sprint is ook nu niet ondenkbaar, al zal het dan gaan tussen de types die niet terugdeinzen voor een klimmetje.
Week 3
Na de tweede rustdag trekken de renners door de Vaucluse voor een aankomst op de meest vermaarde berg van het departement, de Mont Ventoux. Daarmee is de 16e etappe een voorproefje voor de Alpen, die later in de slotweek op het menu staan. Eerst gaat de 17e etappe nog van Bollène naar Valence, en dan is het toch echt tijd voor twee beslissende slagen in het hooggebergte.
In de 18e etappe trekken de coureurs over de Col du Glandon en de Col de la Madeleine om dik 5.500 hoogtemeters later op de Col de la Loze te finishen. Op die monsterklim zakte Pogacar in 2023 door het ijs en sprak de memorabele woorden: I’m gone, I’m dead.
In etappe 19 trekken de coureurs naar La Plagne, waar Michael Boogerd in 2002 de mooiste zege uit zijn loopbaan boekte. Het kan bijna niet anders of de winnaar van de Tour van 2025 is bekend op de 17,1 kilometer lange klim met een gemiddelde stijging van 7,6%.







